Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Духовно развитие  »  Същност на духовното раз...  »  Какво е духовно развитие

Какво е духовно развитие

Какво е духовно развитие

Духовно развитие е процес на вътрешно пробуждане, и осъзнаване на нашата вътрешна същност. То означава повишаване на съзнанието над обикновеното съществуване и пробуждане за някои универсални истини. Означава отиване отвъд ума и егото, и разбирането на това кои сме всъщност.

Духовното развитие е процес на постепенно премахване на погрешни мисли и убеждения за това кои сме, и за света в който живеем. Чрез този процес, повишаваме информираността ни за нашата истинска вътрешна същност. Това е процес на търсене вътре в нас, разрушаване на нашите илюзии и разкриване на истинската ни същност, която е винаги налице, но скрита отвъд его-личността.

Този процес е постепенно разширяване на съзнанието и промяна на начина ни на живот. Той води до повишаване на нашата енергийна вибрация. Това ни позволява развитие на нови способности като кинези, енегрийно лечение и др. и осъзнаване на по-високи измерения на съществуване на същността. Като такова духовното развитие е неразделна част от целта на нашия живот.

В редки случаи пробуждането може да бъде внезапно и интензивно просто за миг. Такова бързо пробуждане на съзнанието може да се получи при преживявания близки до смъртта, дълбока медитация, опитност извън тялото, тежка психическа или физическа травма и др. Обикновено хората изпитали такова духовно преживяване променят коренно начина си на живот.

Пробуждането се дължи на елиминирането на егото - фалшивата идентичност. Егото е функция на ума, куп от мисли които обсебват ума. Това са мисли които изграждат вашето фалшито Аз чрез отъждествяването му с формите (предмети, социално положение и т.н.). В критични моменти от живота, когато хора изгубват всичките си притежания, например бедствие или когато са близо до смъртта, тогава е възможно внезапно осъзнаване. Когато няма нищо с което да се отъждествявате, тогава кои сте вие? Когато формите около вас умрат, тогава усещането за вашата истинската същност се освобождава от обвързаността си с формата. Осъзнавате истината че вие не сте "Аз съм това", "Аз съм този", а "Аз съм".

Пречки по пътя на духовното развитие

ЕгоОсновните пречки произлизат от егото, което изгражда фалшива идентичност и чувство за разделеност. Това е противоположно на разбирането за единството във всички духовни практики.  Макар да не го осъзнавате, вземате его-ума за това което сте. Във всяка мисъл (спомен, мнение, емоция) имате усещане за себе си (егото). Това е несъзнателното, вашата фалшива идентичност.

Защитна функция на егото е автоматично да отвърляне на всичко което го затрашава. То пречи на осъзнаването на пречките, тъй като не може да допусне че е излюзия.

Вътрешни пречки

 • Гордост
 • Самолюбие
 • Егоизъм
 • Фалшиви убеждения
 • Изкривена представа за Бог
 • Изкривена представа за себе си (базирана на това, какво другите мислят или казват за вас или външния ви вид)

Външни пречки

 • Културен натиск
 • Материализъм / Консуматорство
 • Злоупотреба (физическа, сескуална, духовна, словестна)
 • Проблеми от детството

Лични пречки

 • Заетост
 • Мързел
 • Зависимости

"Стойността на човека се определя най-вече от степента, в която се е освободил от егото" - Алберт Айнщайн

Първи стъпки в духовното развитие

 • Осъзнайте факта, че вие сте дух с физическо тяло, а не физическо тяло с дух. Ако можете да приемете тази идея, тя ще промени отношението ви към много неща в живота.
 • Погледнете вътре във вас и опитайте да разберете какво е това, което ви кара да се чувствате живи.
 • Направете усилие да мислите позитивно. Ако забележите че мислите негативно, веднага насочете съзнанието си към нещо позитивно.
 • Старайте се да поглеждате от светлата страна на живота. Вашето вънтрешно Аз е по-силно от вашите обстоятелства. Не позволявайте на обстоятелства и ситуации диктуват как да се чувствате или мислите.
 • Стремете се да съсредоточвате вниманието си върху всичко, което правите, вместо да се оставяте вниманието ви отива там, където то желае.
 • Започнете изучаване и практикуване на медитация.
 • Постарайте се да бъдете толерантни, търпеливи, тактични и внимателни.
 • Благодарете на Вселената за всичко, което получавате.
Рейтинг: 4.8/5 на базата на 6 оценки
прегледи 32311

Препоръчани продукти

Коментари за Какво е духовно развитие

 1. .

  Винаги е весело да се зачитат популярните залитания само заради социалните водещи парадигми в даден момент. Все пак "ниското" ниво в колективното битие се определя от статистически значимото "количество" в него. И заради това множеството неадекватности и недомислици в горния материал са разбираеми и оправдаеми.
  Невъзможността за критично (независимо) мислене в масата от хора, ще определи Да се глътват наготово подобията на "рецептурници" , във вид на "съвети" в поучителен или сентенционен вид. Просто казано - смляна "храна", готова за конмсумация от "гладните" за нея. А целта - да се затегне чрез преповторения и презатвърждаване нечии виждания, които иначе са лишени от каквато и да е дълбочина. Автор невежа, за невежи "консуматори" - въпрос на елементарно и задължително съответствие (включително и по ниво) между Предлагането и Потребителя му. А масовостта и популярността на всичко, лесно може да се аналогизира с простото име "чалгаризация", дори и в това, дето чалга потребителите наричат "духовно"...

 2. 1.

  RaMus,както името ти така и писаниятя ти са помпозни и надути.Демонстрацията на огромното ТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНО ЕГО е само куха демонстрация,без никакво значимо опониране на гореизложеният материал,освен напомпани купешки изрази,които кой знай откъде си преписал.Изкажването ти е развращаващо за по чувствителни хора, търсещи познание и спасение.В действителност целият материал е много добър и накратко,а и по разширено би въвел всеки търсещ в материята.Това е писано от мислещ,работещ,пробуден осъзнат човек работи много добре.Ако не си в състояние да намериш и оцениш добрата страна,или да предложиш нещо по добро,поне си мълчи и търси подобни на себе.А най доброто е мълчанието.

 3. 2.

  ramys-IDIOT....

 4. 3.

  Духовното развитие е нещо ценно и истинско, което всеки човек трябва да осъзнае. То е най-красивата истиност във Вселената. Благодарение на нея човек може напълно да промени своето съзнание, да следва пътя към доброто, да разбере как трябва да се живее, да живее с увереност в бъдещето, с вяра, надежда и любов. Понякога хората не могат да повярват в някои неща, като тези; че изобщо духовността съществува и т. н. Но грешка е да се мисли така; възможността за духовно развитие наистина съществува. Ако някой не вярва, (да, знам, има и такива недоверчиви хора) трябва да повярва. Всичко е вярно и наистина смислено. Или трябва първо да видите, да се уверите, за да повярвате. И повярвайте, с мен се е случвало нещо, което показва, че ми е дадена възможност за духовно развитие. Вижте за това, като напишете: 'странни усещания по време на сън' и след това влезете в: 'странни усещания по време на сън-психотерапия

 5. 4.

  Продължение: (без да искам натиснах 'Изпрати')
  ..я онлайн'
  Вярвайте в Бог, застъпете се за него и живейте праведно !

 6. 5.

  Мнение за RaMus или там който е: честно казано, нищо не разбрах

 7. 6.

  Духовното развитие е общение с ГОСПОДА ИИСУСА ХРИСТА чрез изкупване на греха чрез НЕГОВАТА КРЪВ

 8. 7.

  Няма никакво духовно развити, като практикувам йога. дДуховното развитие се развива само чрез източника надуха.които е роден от Бога е роден от духа.

 9. 8.

  bog e velik I e samo edin

 10. 9.

  "Старайте се да поглеждате от светлата страна на живота."
  "Направете усилие да мислите позитивно."

  Tezi izrecheniq me pritesnqvat.

 11. 10.

  Здравейте.
  Мога да споделя, че има етапи на духовно израстване. И бих казал, че доста е изкривена в текста по горе. Доста интересни мнения прочетох, което уважавам. Все пак е едно начало за да пробудите подсъзнанието и да разберете каква Ви е мисията на земята(говоря за човешката раса).
  Да наистина има етапи бих ги споделил с Вас.
  1. Осъзнаване.
  2. ..............
  3.Страх/ Осъзнаване на истината.
  4.Да накараш ЕГОТО да работи за човеците, а не за себе си.
  5.Заблудата/Манипулация
  6.Да се довериш на създателя си.

  Ако искате се свържете с мен чрез Facebook Dumm Bass

 12. 11.

  Проблемът със затворените умове на хората е,че устата им е винаги отворена!!!

 13. 12.

  Много полезни статии, БЛАГОДАРЯ!

 14. 13.

  Който не разбира това нещо не е постигнал духовното си развитие.

 15. 14.

  В момента всички сме на ниво -Човек-о-(-т-)-Бог.Бог е бил на земята чрез лицето си(на Богочовекът);Гос-(-т-)-п-од-(от)Бог:Той е дошъл не ,за да изкупи от Сатана греховете на падналите божи чеда,а за да покаже чрез неговото присъствие и дела,че можем да преодолеем духовните падения и да се върнем към Създателят-Бог-Отец.....

 16. 15.

  Духовно развитие за един мъж е да се научи да сере прав и пикае клекнал

 17. 16.

  Текстът е добър.
  Коментарът на хъкъ е много забавен - засмях се с глас.
  Жив, здрав и благословен. Хъкъ.

Подобни статии