Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Духовно развитие  »  Духовни закони за живота  »  Законът за причината и следствието

Законът за причината и следствието

Законът за причината и следствието

Всичко случващо се на този свят се подчинява на принципа за причината и следствието. Цялото видимо Творение, както гласи и самото име, е следствие, зад което стои винаги един творец, чиято воля се проявява. Там, където съществува творение, винаги трябва да има и творец, тъй като законът гласи: „Нищо не произлиза от нищото”.

Винаги има взаимозависимост между това, което е било и това, което ще последва. Всичко случващо се  подчинява на закона за причината и следствието. Това, което наричаме случайност, е само израз на скрита, неизвестна причина; никога обаче нищо не се случва без причина. Естествено можем да правим каквото си искаме, но не можем ”да искаме, какво да искаме”. Тъй като и за нашата воля има причина, състояща се от влияния на заобикалящата ни среда, мнения, житейски опит. и обстоятелства, които от своя страна също имат причина. И въпреки това във всеки един момент от живота ни имаме възможност да се намесим в тази верига, да променим някое следствие или също да създадем нова причина. Все пак нищо не се намира извън рамките на закона и нищо не се случва в разрез с него.

Самият закон не притежава свободата да решава какво иска да сътвори. Той само гласи: „ Ако един творец прави това, става това, ако той върши онова, става онова.” Законът е верния слуга на твореца и всяко следствие винаги съответства в количествено и качествено отношение съвсем точно на причината.

Така също не съществува и съвпадение, тъй като и то се подчиняват на закона за причината и следствието. Случайност е това, което ми се случва въз основа на сегашната ми битност. Случайност и щастие са само обозначения за една неосъзната взаимозависимост. Последната първо-причина, стояща зад цялото битие, винаги е съзидателната изначална сила, Едната сила, която наричаме БОГ. Творението съществува дотогава, докато приключи действието на последствията и на последната причина.

Най-осезаемо действието на закона за причината и следствието става, когато той се проявява за отделния човек под формата на съдба.

Така както слънцето и луната
не могат да се отразят в мътна вода,
така и Всемогъщият Бог не може
да се огледа в едно сърце,
което е помрачено само от идеята
за „Аз” и „мое”.
(Шри Рамакришна)

Рейтинг: 3.7/5 на базата на 6 оценки
прегледи 12881

Препоръчани продукти

Коментари за Законът за причината и следствието

 1. .

  Всеки ден,час,минута е просто задължително да живеем съзнателно и чувствително към всяка наша дума,мисъл и действие.Верно,това изисква достаа голяма доза усилие, но си струва,иначе всичко останало е на вятъра!

 2. 1.

  ТАКА Е ! :)

 3. 2.

  TAKA E NEKA DA NAPRAVIM SVETA PO DOBUR:))

 4. 3.

  Напиши коментар...

 5. 4.

  Форум от чукчи - малко чете, много пише. И повечето - простотии!

 6. 5.

  Благодаря.Нека направим света по/красив и по/добър.

Подобни статии

Духовност и религия

Духовност и религия

Много хора вече виждат разликата между духовност и религия. Осъзнават че да вярваш на съвкупност от ...
Какво е духовно развитие

Какво е духовно развитие

Духовно развитие е процес на вътрешно пробуждане, и осъзнаване на нашата вътрешна същност. То означа...
Станете прозрачни

Станете прозрачни

Когато насочите работата си и израстване чрез служене, ще срещнете различни енергии и хора. Ще стане...
Законът за любовта

Законът за любовта

Любовта е основният закон на силата, която наричаме Бог. Когато се научим да обичаме и обвържем тов...
Законът за хармонията

Законът за хармонията

Този важен закон уравновесява различните по своята същност въздействия и по този начин осигурява пос...
Законът за енергията

Законът за енергията

Не съществува нищо друго освен енергия. Всичко, което съществува e енергия. От съществено значение е...