Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Духовно развитие  »  Духовни закони за живота  »  Законът за причината и следствието

Законът за причината и следствието

Законът за причината и следствието

Всичко случващо се на този свят се подчинява на принципа за причината и следствието. Цялото видимо Творение, както гласи и самото име, е следствие, зад което стои винаги един творец, чиято воля се проявява. Там, където съществува творение, винаги трябва да има и творец, тъй като законът гласи: „Нищо не произлиза от нищото”.

Винаги има взаимозависимост между това, което е било и това, което ще последва. Всичко случващо се  подчинява на закона за причината и следствието. Това, което наричаме случайност, е само израз на скрита, неизвестна причина; никога обаче нищо не се случва без причина. Естествено можем да правим каквото си искаме, но не можем ”да искаме, какво да искаме”. Тъй като и за нашата воля има причина, състояща се от влияния на заобикалящата ни среда, мнения, житейски опит. и обстоятелства, които от своя страна също имат причина. И въпреки това във всеки един момент от живота ни имаме възможност да се намесим в тази верига, да променим някое следствие или също да създадем нова причина. Все пак нищо не се намира извън рамките на закона и нищо не се случва в разрез с него.

Самият закон не притежава свободата да решава какво иска да сътвори. Той само гласи: „ Ако един творец прави това, става това, ако той върши онова, става онова.” Законът е верния слуга на твореца и всяко следствие винаги съответства в количествено и качествено отношение съвсем точно на причината.

Така също не съществува и съвпадение, тъй като и то се подчиняват на закона за причината и следствието. Случайност е това, което ми се случва въз основа на сегашната ми битност. Случайност и щастие са само обозначения за една неосъзната взаимозависимост. Последната първо-причина, стояща зад цялото битие, винаги е съзидателната изначална сила, Едната сила, която наричаме БОГ. Творението съществува дотогава, докато приключи действието на последствията и на последната причина.

Най-осезаемо действието на закона за причината и следствието става, когато той се проявява за отделния човек под формата на съдба.

Така както слънцето и луната
не могат да се отразят в мътна вода,
така и Всемогъщият Бог не може
да се огледа в едно сърце,
което е помрачено само от идеята
за „Аз” и „мое”.
(Шри Рамакришна)

Рейтинг: 3.7/5 на базата на 6 оценки
прегледи 11946

Препоръчани продукти

Коментари за Законът за причината и следствието

 1. .

  Всеки ден,час,минута е просто задължително да живеем съзнателно и чувствително към всяка наша дума,мисъл и действие.Верно,това изисква достаа голяма доза усилие, но си струва,иначе всичко останало е на вятъра!

 2. 1.

  ТАКА Е ! :)

 3. 2.

  TAKA E NEKA DA NAPRAVIM SVETA PO DOBUR:))

 4. 3.

  Напиши коментар...

 5. 4.

  Форум от чукчи - малко чете, много пише. И повечето - простотии!

 6. 5.

  Благодаря.Нека направим света по/красив и по/добър.

Подобни статии

Промените на Земята

Промените на Земята

Поздрави от Орин! Вие навлизате в едно драматично и вълнуващо време. Има една енергийна вълна, коят...
Бъдете вашият Висш Аз

Бъдете вашият Висш Аз

Когато израствате духовно, вие сте на едно чудесно пътуване към себеоткриване. Постепенно ще разбере...
За Орин

За Орин

Саная: Орин е нематериално лице, с което се свързвам, благодарение на съзнателно канализиране. Усеща...
Свързване с Висшата Воля

Свързване с Висшата Воля

Висшата воля е един аспект от Бог/Всичко Което Е. Това е една движеща се течаща енергия, която подкр...