Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Духовно развитие  »  Същност на духовното раз...  »  Духовност и религия

Духовност и религия

Духовност и религия

Много хора вече виждат разликата между духовност и религия. Осъзнават че да вярваш на съвкупност от мисли не те прави духовен човек. Колкото повече се вплиташ в тези вярвания, толкова повече се откъсваш от духовното вътре в теб. Много религиозни хора се оказват заковани на това стъпало. Въпреки това в момента сме свидетели на огромен прилив на осъзнатост, но също и вкопаване и засилване на егото. Някои религиозни институции ще се отворят за новото съзнание, други ще затвърдят доктриналните си позиции.

Религията е създадена от човека по редица причини - упражняване на контрол, вливане на морал, усилване на егото. Вие изповядвате греховете си на религиозния служител, ходите на преклонение в църква, казват ви как и кога да се молите. Това ви отдалечева от Бога. Истинската духовност е нещо, което се намира дълбоко във вас. Това е вашият път към любов, приемане и връзка със света и хората около вас. Тя не може бъде намерена в църква или чрез вярата по определен начин.

 

 РелигияДуховност
Изисква Вяра Опит
Подход Страх Любов
Къде е Бог На небесата Навсякъде и вътре в нас
Приемственост Само една религия Универсалност - безброй пътища към Бог
Преклонение Към външното Към вътрешното

 

"Същността на религията:
Страхувай се от Бога и се прекланяй на Бога.
Същността на духовността:
Обичай Бога и стани още един Бог."
(Шри Чинмой)

Вяра срещу Опит

Религията обикновено изисква придържане към определена догма или система от вярвания. Духовността отдава малко значение на интелектуална вярвания, но засяга развиването и изпитването Божественото съзнание.

Страх срещу Любов

Доста често религията използва подходът на страха от Бог. Религията често се занимава с грях, вина и концепцията на Бог, който наказва. Духовния подход към Бога е по пътя на любовта. Това е любов, която не изисква присъда - само приемане. Духовността чувства така наречените грехове като просто невежество, основано на фалшивата вяра на това, кои сме.

Къде е Бог?

Често религията говори за Бог който е високо в небесата. Понякога Бог може да изглежда далеч от обсега на амбициозното човечеството. Духовността ни показва, че Бог е всезнаещ и вездесъщ, и може да се почувства като живо присъствие в нашето собствено сърце. Най-високата духовност казва, че няма разлика между Твореца и Неговото Творение.

Една Религия срещу Универсалност

Много последователи на религията чувстват, че само на пътя на тяхната религия може да доведе до спасение. Те имат огромна вяра в собствената си религия, но в същото време чувстват другите религии за грешни. Следователно, те могат да чувстват нужда да приобщават други към тяхната вяра.

"Всички фанатизъм е невярен, защото това е в противоречие на самата същност на Бога и на истината. Истината не може да се затвори в една книга, Библията или Веда или Корана, или в една религия." (Шри Ауробиндо)


Духовността чувства, че всички религии са валидни; като аналогия на много пътища, които водят до една и съща цел. Духовността обхваща всички световни религии, но в същото време, не е ограничена от никакви религиозни догми или форми.

"Ние вярваме не само в универсалната толерантност, но приемаме всички религии, като истинни. Също като различните потоци, които имат различни източници и всички смесват своите води в морето, така има различни пътища, криви или прави, и всички водят до Бог." (Свами Вивекананда - от речта на Световния парламент на религиите 1893 г)

Преклонение към Външното срещу Преклонение към Вътрешното

Религията поставя ударение предимно върху външните форми и външни ритуали. Духовността е по-малко засегната от външни ритуали. Духовността казва, че това, което е важно е вътрешната нагласа на търсещите. Чрез практикуване на духовност, ние се стремим да развиваме вътрешно светилище в нашето собствено сърце.

 

Религията и духовността притежават доста различия, но в същото време те са само термини и думи. Духовността и религията могат да бъдат взаимозаменяеми. Границата между религията и духовността е размита.

Дали религията е добра или лоша, наистина зависи от начина, по който се практикува и изживява.

Чрез своята религия, велики светци са достигнали реализациите на мистичен подход към Бога. Всяка религия е произвела духовни търсачи от най-висш порядък.

Рейтинг: 3.3/5 на базата на 7 оценки
прегледи 14267

Препоръчани продукти

Коментари за Духовност и религия

 1. .

  прилича ми малко на ню ейдж... нова епоха,нова религия,НОВ СВЕТОВЕН РЕД.

 2. 1.

  zawto ne! nima 4ove4estvoto ne preminalo prez smjna na religiite tolkova p&ti? vlrvam v BOG i v s&wtestvuvaneto na svjti hora posveteni i osveteni ot BOGA, no religijta ni p&k i pove4eto ostanali mi se struvat (spored svewtennite im knigi) kato mangza s grozde, da me prowtava BOG! da zakodirami proro4esta sigurno ima v tjh no i tolkova o4evadni protivore4ia... i da-hodj na c&rkva s udovolstvie,za da si zapalj svewt i da se pomolj, no sa malko popovete na koito bih se duverila. za s&zalenie pone nawata religij e ot dosta vreme prosto edin vit rabota-dohodna ne duhovna. vjrvam v bogestvennoto na4alo na vsi4ko givo i na "m&rtvata" priroda no takava njma-vsi4ko e energij, sledovatelno givot. mislj, 4e nai blizo do istinata sa budistite i imame kakvo da nau4im ot tjh, a biblijta meko kazano prikazki ot 1001 nowti...........

 3. 2.

  Християнството не е като другите религии. В християнството ние не се страхуваме от Бога и не Го отдалечаваме от нас като в другите религии, в християнството ние обичаме и познаваме Бога, ние предъбваме в Него и Той в нас, ние сме синове, а не роби. Бог стана човек, за да може човекът да стане бог -казва св Атанасий и е прав. В Христос Бог и човек са Една Ипостас. Вие ню ейдж не сте чели Новия Завет и светите отци и имате повърхностно разбиране за християнство, понеже не го познавате неговата истинска, дълбока същност да получите духовно удовлетворение и да се върнете в правия път като блудния син се върна при баща си. Надявам се да се отвърнете от безличната философия и да познаете нашия любящ Спасител. Знайте че Бог толкова възлюби хората че даде Единородния Си Син за да не остане в заблуда никой вярващ, но да познае Отца на Истината.
  Освен това вие критикувате религията за ритуали. Знайте тогава че човек се оправдава без ритуали, само чрез вяра в Господ Исус. А вие като фарисеите не се ли прекланяте пред външното като смятате йогата и кристалите за необходими, а отхвърляте вярата в Исус. Нима са важни външните неща , а не толкова състоянията на душата. Позата на тялото и сувенира по важни ли са от ума? Вие сте като фарисеите, които чистят отвън, а отвътре замърсяват. Не онова що влиза отвън скверни човека, а злото от сърцето. Църквата е изкривила разбирането на кръщене и причастие и ги взема като нещо външно, а не духовни. Така в известна степен тя се доближава до вашите езически възгледи.
  Християнската религия не прави човека роб на Бог а Негово дете - тъй че ти не си вече роб а син (послание на св ап павел до галатяни). Нашия Господ Иисус Христос наричаше Бога наш Небесе Отец.

 4. 3.

  Хриистос ни заповяда да обичаме Бог

 5. 4.

  Християнството не е като другите религии. Докато тени учат да е страхуваме от Бога и да Му робуваме то Библията казва : обичай Бог с цялото си сърце, душа и разум. Бъдете съвършени като Небесния Отец. Ние не сме вече роби, а синове не сме под законна, а под благодатта. Царството Божие е вътре във вас. Християнството не е религия на страха и робството, а на любовта и свободата. Подражавайте Богу като чеда възлюбени - казва Библията.

 6. 5.

  Нямате истинско разбира за християнство. Когато прочетете Новия Завет тогава изкажете мнение

 7. 6.

  Ню ейдж е неопаганизъм

 8. 7.

  Слушали сте, че бе казано: "око за око, и зъб за зъб".
  39. Аз пък ви казвам: да се не противите на злото. Но, ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата.
  40. И на тоя, който поиска да се съди с тебе и да ти вземе ризата, дай му и горната дреха.
  41. И който те принуди да вървиш с него една миля, върви с него две.
  42. Томува, който ти проси, давай, и не се отвръщай от оногова, който ти иска назаем.
  43. Слушали сте, че бе казано: "обичай ближния си, и мрази врага си". Мир с всички хора
  проповед
  44. Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят,
  45. за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни.
  46. Защото, ако обикнете ония, които вас обичат, каква вам награда? Не правят ли същото и митарите?
  47. И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не постъпват ли тъй и езичниците?
  48. И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец.

 9. 8.

  27 Но на вас, които слушате, казвам: Обичайте неприятелите си, правете добро на тия, които ви мразят,
  28 благославяйте тия, които ви кълнат, молете се за тия, които ви правят пакост.
  29 На този, който те плесне по едната буза, обърни и другата; и на този, който ти вземе горната дреха, не отказвай и ризата си.
  30 Дай на всеки, който ти поиска; и не изисквай нещата си от този, който ги отнема.
  31 И както желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях.
  32 Понеже ако обичате само ония, които обичат вас, каква благодарност ви се пада? защото и грешниците обичат ония, които тях обичат.
  33 И ако правите добро само на ония, които на вас правят добро, каква благодарност ви се пада? защото и грешниците правят същото,
  34 И ако заемате само на тия, от които се надявате да вземете, каква благодарност ви се пада? защото и грешни на грешни заемат, за да вземат назад равното.
  35 Но вие обичайте неприятелите си, правете добро, и заемайте, без да очаквате да приемете назад; и наградата ви ще бъде голяма, и ще бъдете чада на Всевишния; защото Той е благ към неблагодарните и злите.
  36 Бъдете [прочее], милосърдни, както и Отец ваш е милосърден.
  37 Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъждани; прощавайте, и ще бъдете простени;
  38 давайте, и ще ви се дава; добра мярка, натъпкана, стърсена, препълнена ще ви дават в пазухата; защото с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмерва.
  39 Рече им една притча: Може ли слепец слепеца да води? Не ще ли паднат и двамата в яма?
  40 Ученикът не е по-горен от учителя си; а всеки ученик, когато се усъвършенствува ще бъде като учителя си.
  41 И защо гледаш съчицата в окото на брата си, а не забелязваш гредата в твоето око?
  42 Или как можеш да речеш на брата си: Брате, остави ме да извадя съчицата, която е в окото ти, когато ти сам не виждаш гредата, която е в твоето око? Лицемерецо! първо извади гредата от своето око, и тогава ще видиш ясно, за да извадиш съчицата, която е в братовото ти око.
  43 Защото няма добро дърво, което дава лош плод, нито пък лошо дърво, което дава добър плод.
  44 Понеже всяко дърво от своя плод се познава; защото не берат смокини от тръни, нито късат грозде от къпина.
  45 Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася доброто; а злият човек от злото си съкровище изнася злото; защото от онова, което препълва сърцето му, говорят неговите уста.

 10. 9.

  Християните са фанатици, като всички религиозни. В таблицата много правилно е посочено кое е духовност и кое религиозност.
  Всеки осъзнат човек е духовен, но в света има милиони неосъзнати религиозни фанатици. Пази ни Боже от религиите! Те са донесли на човечеството само кръв и страдание!

 11. 10.

  Не е вярно, истинските християни не са фанатиците от средновековието или развратените люде в днешни времена, а хора чиито сърца са изпълнени с любов към Бога и ближния.

 12. 11.

  ,,духовността обединявА, религиите разделят.,,

 13. 12.

  ами ню ейдж пак е религия продължение на теософията

 14. 13.

  КВА ДУХОВНОСТ ТИ ПЕЕ ТАЯ БАШ ГЛУПОСТ, ЧЕ "Най-високата духовност казва, че няма разлика между Твореца и Неговото Творение." ??? АМА КОНКРЕТНО ДА ОТГОВОРИШ, АКО МОЖЕ.

 15. 14.

  ТВОРЕЦА Е ЕДНО, НЕГОВОТО ТВОРЕНИЕ - СЪВСЕМ ДРУГО. Все едно грънчара и глинения съд, произведен от него да са едно и също. Само оттук се вижда колко си абсурден, ню ейджчо.

 16. 15.

  Много добре обяснено!

Подобни статии