Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Духовно развитие  »  Същност на духовното раз...  »  Дарбата да прощаваш

Дарбата да прощаваш

Дарбата да прощаваш

Предлагат ни филми изпълнени с подлост, двуличие, ненавист, агресия, омраза и отмъщение. Като че ли те са решение нa всичките ни проблеми. От билбордовете крещят гръмките заглавия „Отмъщението”, все едно то е единствено и неповторимо актуално действие. Видяхте ли щастие и прогрес на някой от героите? Освен завихряне на безброй проблеми, никой не се чувства удовлетворен и свободен.

Ние имаме хубав празник, „Ден на прошката” и това не е случайно. Чрез нея се трансформира негативната емоция, която бавно и неусетно ни подкопава взаимоотношенията, здравето и успехите във всяко начинание. За това е необходимо да се замислим, кое е по-ползотворно за нас: отмъщение или прошка. В този ден по традиция е прието младите да искат прошка  от възрастните. Аз мисля, че е спешно необходимо, те да я поискат от младите. Живели са повече и имат много неуредени моменти и емоции.

Трудно прощаваме заради гордостта и така натрупваме все повече емоционална отрова. Готови сме да страдаме, заради най-различни постъпки на околните, въпреки че не сме отговорни за техните действия. Когато бяхме много мънички, нямахме подобни проблеми. Дори да се сдърпаме с някое дете, прощавахме бързо и продължавахме игрите си на воля. Всички помним тези щастливи моменти, какво се обърка, че сега сме гневни и порицаващи? Възрастните успяха да ни вкарат в техния критичен свят, съдещ всичко и всички, слагайки етикети на всеки, борейки се по между си и губейки най-вече себе си.

Въпреки гореизброеното, те не са виновни, възпитани са по този начин и това предават на нас. Дават най-доброто на което са способни. В играта на живота няма нужда да има виновни, а само осъзнаващи. Тук е мястото да спомена, че прошката е необходима, не защото другите заслужават, не защото са прави, а защото ние заслужаваме да живеем свободно, без да нараняваме себе си. Разбрахте ли, прощаваме от все сърце на другите, но всъщност прощаваме на себе си. Прошката е проява на любов към себе си.

Ако ни е трудно да прощаваме, то е защото много дълго сме се упражнявали в непрощаване. Спомнете си ранното детство и то ще ви помогне да преодолеете вътрешното съпротивление. Простете лично, на тези с които живеете. Кажете на глас „Моля те, прости ми”. Нищо повече не е необходимо. Дори не е нужно да ви отговарят. За Махатма Ганди „Умението да прощаваш е свойство на силните, слабите никога не прощават”. Тя ще помогне на сърцето ви да се освободи от затвора на собствените ви страховете, на гнева и ненавистта.  И така един след друг прощавайте на всички. После си представете тези,  които са далече или са в миналото, виждайки ги мислено. Простете на хората, за които смятате, че са постъпили несправедливо с вас. После простете на лошото в живота си и накрая на себе си. Макар, че споменавам прошката към себе си на последно място, тя е най-важната, защото ако не простиш на себе си, не би могъл да простиш на никой друг. Направете го от все сърце! Това води до голяма трансформация, цялата тежест, която дори и не сте подозирали, че носите на плещите си, се смъква и с лекота ще продължите по пътя си. А дали наистина сте простили ще разберете, когато срещнете „проблемните” хора и не изпитвате лоши чувства към тях.

Разкрих ви дарбата да прощавате, надявам се животът ви сега да бъде хармоничен, без емоционални блокажи. Успех в нейното практикуване!

Камелия Желязкова 

Рейтинг: 4.6/5 на базата на 12 оценки
прегледи 20443

Препоръчани продукти

Коментари за Дарбата да прощаваш

 1. .

  Браво много точно написано :)

 2. 1.

  IZPITAH GO NA SOBSTVEN GRAB

 3. 2.

  Да простим на КГБ и ДС които опропастиха живота на милиони българи!
  Как да стане това ?????????????

 4. 3.

  Простете на себе си!

 5. 4.

  простете на себеси и на всички около вас за всичко така ще ви бъде по леко

 6. 5.

  p
  Predi mesec i polovina otkrih ce maza mi povece od 24g me laze i ima lubovnica.A sega ne iska da se razvede,no ne iska i da napusne lubovnicata.Kak da im prostia,kogat o iska od men nevazmozni neshta?Kak se prostava?

 7. 6.

  глупак как щте му простиш ште се подиграва с тебе

 8. 7.

  Прощавах дълги години на близки хора. Но като разбрах, че те не разбират моята прошка и продължават да ме иронизират и обиждат, реших да се дистанцирам от тях. Никакво чувство на омраза, просто се отдалечих от тях и ги отбягвам. Стана ми дори спокойно, защото преди всеки път се чудех как да се държа, за да не ги предизвиквам да ме обидят. Тя дълга история, не е за разказване тук. Но нека всеки сам си плаща греховете, сам да търси път за прошка. Аз прощавах, но те не са ми искали прошка, тогава на кого да я дам тази прошка? И в Библията е казано: "Не хвърляй бисерите на свинете!" Прошка за да се даде, трябва да се поиска.

 9. 8.

  запитаи се иване дали КГБ и ДС са виновни за това което се случва в България, не виждате ли че на тези които ви промиват мозаците им трябва изкупителни жертви те прехвърлят че някои друк е виновен, КГБ или ДС окрадоха държавата или тези които от 25 години властват в министерството и парламента и казват че комунизама е виновен.Добре комунизамът ли източи банките не тези които са в парламента и те се наричат демократи които не са сменяеми . Тези които казват че предишния строи е виновен, имашели наркотици не а сега всичко което може да източи кръвчицата на Българина .

 10. 9.

  CHRISTOS KAZVA : PROSHTAVAITE I PROSTENI SHTE BUDETE

 11. 10.

  не съм съгласна можеш да простиш веднаж но ако ти се налага цял живот да прощаваш в какво превръщаш живота си когато една грешка се повтори след като си простил за мен това вече е престъпление

 12. 11.

  Според мен не трябва да чакаме деня от годината определен за прошка. Прошка трябва да искаме и да даваме по всяко време от годината,стига това да не се превръща в традиция! Преди всичко трябва да бъдем критични към себе се и тогава към другите!

Подобни статии

Около мен всичко хвърчи

Около мен всичко хвърчи

Около мен всичко хвърчи. Дали ще са листа, пари, време... то просто всичко хвърчи. Аз също хвърча пр...