Какво е духовно развитие

Какво е духовно развитие

Духовно развитие е процес на вътрешно пробуждане, и осъзнаване на нашата вътрешна същност. То означава повишаване на съзнанието над обикновеното съществуване и пробуждане за някои универсални истини. Означава отиване отвъд ума и егото, и разбирането на това кои сме всъщност.

Духовното развитие е процес на постепенно премахване на погрешни мисли и убеждения за това кои сме, и за света в който живеем. Чрез този процес, повишаваме информираността ни за нашата истинска вътрешна същност. Това е процес на търсене вътре в нас, разрушаване на нашите илюзии и разкриване на истинската ни същност, която е винаги налице, но скрита отвъд его-личността.

Този процес е постепенно разширяване на съзнанието и промяна на начина ни на живот. Той води до повишаване на нашата енергийна вибрация. Това ни позволява развитие на нови способности като кинези, енегрийно лечение и др. и осъзнаване на по-високи измерения на съществуване на същността. Като такова духовното развитие е неразделна част от целта на нашия живот.

В редки случаи пробуждането може да бъде внезапно и интензивно просто за миг. Такова бързо пробуждане на съзнанието може да се получи при преживявания близки до смъртта, дълбока медитация, опитност извън тялото, тежка психическа или физическа травма и др. Обикновено хората изпитали такова духовно преживяване променят коренно начина си на живот.

Пробуждането се дължи на елиминирането на егото - фалшивата идентичност. Егото е функция на ума, куп от мисли които обсебват ума. Това са мисли които изграждат вашето фалшито Аз чрез отъждествяването му с формите (предмети, социално положение и т.н.). В критични моменти от живота, когато хора изгубват всичките си притежания, например бедствие или когато са близо до смъртта, тогава е възможно внезапно осъзнаване. Когато няма нищо с което да се отъждествявате, тогава кои сте вие? Когато формите около вас умрат, тогава усещането за вашата истинската същност се освобождава от обвързаността си с формата. Осъзнавате истината че вие не сте "Аз съм това", "Аз съм този", а "Аз съм".

Пречки по пътя на духовното развитие

ЕгоОсновните пречки произлизат от егото, което изгражда фалшива идентичност и чувство за разделеност. Това е противоположно на разбирането за единството във всички духовни практики.  Макар да не го осъзнавате, вземате его-ума за това което сте. Във всяка мисъл (спомен, мнение, емоция) имате усещане за себе си (егото). Това е несъзнателното, вашата фалшива идентичност.

Защитна функция на егото е автоматично да отвърляне на всичко което го затрашава. То пречи на осъзнаването на пречките, тъй като не може да допусне че е излюзия.

Вътрешни пречки

 • Гордост
 • Самолюбие
 • Егоизъм
 • Фалшиви убеждения
 • Изкривена представа за Бог
 • Изкривена представа за себе си (базирана на това, какво другите мислят или казват за вас или външния ви вид)

Външни пречки

 • Културен натиск
 • Материализъм / Консуматорство
 • Злоупотреба (физическа, сескуална, духовна, словестна)
 • Проблеми от детството

Лични пречки

 • Заетост
 • Мързел
 • Зависимости

"Стойността на човека се определя най-вече от степента, в която се е освободил от егото" - Алберт Айнщайн

Първи стъпки в духовното развитие

 • Осъзнайте факта, че вие сте дух с физическо тяло, а не физическо тяло с дух. Ако можете да приемете тази идея, тя ще промени отношението ви към много неща в живота.
 • Погледнете вътре във вас и опитайте да разберете какво е това, което ви кара да се чувствате живи.
 • Направете усилие да мислите позитивно. Ако забележите че мислите негативно, веднага насочете съзнанието си към нещо позитивно.
 • Старайте се да поглеждате от светлата страна на живота. Вашето вънтрешно Аз е по-силно от вашите обстоятелства. Не позволявайте на обстоятелства и ситуации диктуват как да се чувствате или мислите.
 • Стремете се да съсредоточвате вниманието си върху всичко, което правите, вместо да се оставяте вниманието ви отива там, където то желае.
 • Започнете изучаване и практикуване на медитация.
 • Постарайте се да бъдете толерантни, търпеливи, тактични и внимателни.
 • Благодарете на Вселената за всичко, което получавате.
0, 0 гласа
прегледи 9726

Коментари за Какво е духовно развитие

 1. 1.

  Винаги е весело да се зачитат популярните залитания само заради социалните водещи парадигми в даден момент. Все пак "ниското" ниво в колективното битие се определя от статистически значимото "количество" в него. И заради това множеството неадекватности и недомислици в горния материал са разбираеми и оправдаеми.
  Невъзможността за критично (независимо) мислене в масата от хора, ще определи Да се глътват наготово подобията на "рецептурници" , във вид на "съвети" в поучителен или сентенционен вид. Просто казано - смляна "храна", готова за конмсумация от "гладните" за нея. А целта - да се затегне чрез преповторения и презатвърждаване нечии виждания, които иначе са лишени от каквато и да е дълбочина. Автор невежа, за невежи "консуматори" - въпрос на елементарно и задължително съответствие (включително и по ниво) между Предлагането и Потребителя му. А масовостта и популярността на всичко, лесно може да се аналогизира с простото име "чалгаризация", дори и в това, дето чалга потребителите наричат "духовно"...

 2. 2.

  Mainata ti be RaMus! Xodi si iznasai lekciite niakade drugade !

 3. 3.

  RaMus,както името ти така и писаниятя ти са помпозни и надути.Демонстрацията на огромното ТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНО ЕГО е само куха демонстрация,без никакво значимо опониране на гореизложеният материал,освен напомпани купешки изрази,които кой знай откъде си преписал.Изкажването ти е развращаващо за по чувствителни хора, търсещи познание и спасение.В действителност целият материал е много добър и накратко,а и по разширено би въвел всеки търсещ в материята.Това е писано от мислещ,работещ,пробуден осъзнат човек работи много добре.Ако не си в състояние да намериш и оцениш добрата страна,или да предложиш нещо по добро,поне си мълчи и търси подобни на себе.А най доброто е мълчанието.

 4. 4.

  http://www.pravoslavieto.com/new_age.htm

 5. 5.

  http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=301

 6. 6.

  1. И тъй, реших в себе си, да не дохождам при вас пак с огорчение.
  2. Защото ако аз ви огорчавам, то кой ще ме зарадва, ако не онзи, когото съм огорчил?
  3. Това същото ви и писах, та, като дойда, да ме не огорчат ония, които трябваше да ме радват; защото съм уверен във всички вас, че моята радост е радост и за всинца ви.
  4. От голяма скръб и притеснено сърце ви писах с много сълзи, не за да ви огорча, а за да познаете преголямата любов, която имам към вас.
  5. Ако ли пък някой ме е огорчил, то не мене е огорчил, а донейде, да не кажа много, всинца ви.
  6. Доста е за такъв това наказание от мнозинството;
  7. така че за вас е по-добре да му простите и да го утешите, за да не пропадне той от преголяма скръб;
  8. затова моля ви да покажете към него любов.
  9. Защото с тая цел и писах, за да узная на опит, дали във всичко сте послушни.
  10. А комуто вие прощавате за нещо, нему и аз прощавам: понеже и аз, ако съм простил някому нещо, простил съм за вас от лице Христово,
  11. за да не вземе сатаната преднина над нас: защото не са ни неизвестни неговите замисли.
  12. Когато дойдох в Троада да проповядвам Христовото евангелие, и врата ми бяха отворени в име Господне,
  13. духът ми нямаше покой, понеже не намерих там моя брат Тита; а като се простих с тях, заминах за Македония.
  14. Но да благодарим Богу, Който всякога ни дава да тържествуваме в Христа и Който навред чрез нас проявява благоуханието, по което познаваме Самия Него.
  15. Защото ние сме Христово благоухание пред Бога за онези, които се спасяват, и за онези, които гинат:
  16. на едните сме смъртоносен дъх за смърт, а на другите - живителен дъх за живот. И кой е способен за това?
  17. Защото ние не изопачаваме словото Божие, както мнозина, а проповядваме искрено, като от Бога, пред Бога, в Христа.

Препоръчани продукти

Подобни статии

Изкуството да приемаме

Изкуството да приемаме

Всички сме чували тази думичка, но са малко хората, които са я превърнали в свой начин на живот. Нас...

Силата на благодарността

Силата на благодарността

Още от малки ни учат, че думата „благодаря” е вълшебна. Казват, че отваряла и най-добре заключените ...

Около мен всичко хвърчи

Около мен всичко хвърчи

Около мен всичко хвърчи. Дали ще са листа, пари, време... то просто всичко хвърчи. Аз също хвърча пр...

...

NewAge.bg набира автори на статии.
Ако желаете да споделите вашите знания пред голяма аудитория и да бъдете част от нас пишете ни.
Благодарим на всички приятели, които помагат любов