Какво е духовно развитие

Какво е духовно развитие

Духовно развитие е процес на вътрешно пробуждане, и осъзнаване на нашата вътрешна същност. То означава повишаване на съзнанието над обикновеното съществуване и пробуждане за някои универсални истини. Означава отиване отвъд ума и егото, и разбирането на това кои сме всъщност.

Духовното развитие е процес на постепенно премахване на погрешни мисли и убеждения за това кои сме, и за света в който живеем. Чрез този процес, повишаваме информираността ни за нашата истинска вътрешна същност. Това е процес на търсене вътре в нас, разрушаване на нашите илюзии и разкриване на истинската ни същност, която е винаги налице, но скрита отвъд его-личността.

Този процес е постепенно разширяване на съзнанието и промяна на начина ни на живот. Той води до повишаване на нашата енергийна вибрация. Това ни позволява развитие на нови способности като кинези, енегрийно лечение и др. и осъзнаване на по-високи измерения на съществуване на същността. Като такова духовното развитие е неразделна част от целта на нашия живот.

В редки случаи пробуждането може да бъде внезапно и интензивно просто за миг. Такова бързо пробуждане на съзнанието може да се получи при преживявания близки до смъртта, дълбока медитация, опитност извън тялото, тежка психическа или физическа травма и др. Обикновено хората изпитали такова духовно преживяване променят коренно начина си на живот.

Пробуждането се дължи на елиминирането на егото - фалшивата идентичност. Егото е функция на ума, куп от мисли които обсебват ума. Това са мисли които изграждат вашето фалшито Аз чрез отъждествяването му с формите (предмети, социално положение и т.н.). В критични моменти от живота, когато хора изгубват всичките си притежания, например бедствие или когато са близо до смъртта, тогава е възможно внезапно осъзнаване. Когато няма нищо с което да се отъждествявате, тогава кои сте вие? Когато формите около вас умрат, тогава усещането за вашата истинската същност се освобождава от обвързаността си с формата. Осъзнавате истината че вие не сте "Аз съм това", "Аз съм този", а "Аз съм".

Пречки по пътя на духовното развитие

ЕгоОсновните пречки произлизат от егото, което изгражда фалшива идентичност и чувство за разделеност. Това е противоположно на разбирането за единството във всички духовни практики.  Макар да не го осъзнавате, вземате его-ума за това което сте. Във всяка мисъл (спомен, мнение, емоция) имате усещане за себе си (егото). Това е несъзнателното, вашата фалшива идентичност.

Защитна функция на егото е автоматично да отвърляне на всичко което го затрашава. То пречи на осъзнаването на пречките, тъй като не може да допусне че е излюзия.

Вътрешни пречки

 • Гордост
 • Самолюбие
 • Егоизъм
 • Фалшиви убеждения
 • Изкривена представа за Бог
 • Изкривена представа за себе си (базирана на това, какво другите мислят или казват за вас или външния ви вид)

Външни пречки

 • Културен натиск
 • Материализъм / Консуматорство
 • Злоупотреба (физическа, сескуална, духовна, словестна)
 • Проблеми от детството

Лични пречки

 • Заетост
 • Мързел
 • Зависимости

"Стойността на човека се определя най-вече от степента, в която се е освободил от егото" - Алберт Айнщайн

Първи стъпки в духовното развитие

 • Осъзнайте факта, че вие сте дух с физическо тяло, а не физическо тяло с дух. Ако можете да приемете тази идея, тя ще промени отношението ви към много неща в живота.
 • Погледнете вътре във вас и опитайте да разберете какво е това, което ви кара да се чувствате живи.
 • Направете усилие да мислите позитивно. Ако забележите че мислите негативно, веднага насочете съзнанието си към нещо позитивно.
 • Старайте се да поглеждате от светлата страна на живота. Вашето вънтрешно Аз е по-силно от вашите обстоятелства. Не позволявайте на обстоятелства и ситуации диктуват как да се чувствате или мислите.
 • Стремете се да съсредоточвате вниманието си върху всичко, което правите, вместо да се оставяте вниманието ви отива там, където то желае.
 • Започнете изучаване и практикуване на медитация.
 • Постарайте се да бъдете толерантни, търпеливи, тактични и внимателни.
 • Благодарете на Вселената за всичко, което получавате.
5.0, 3 гласа
прегледи 19828

Препоръчани продукти

Коментари за Какво е духовно развитие

 1. 1.

  Винаги е весело да се зачитат популярните залитания само заради социалните водещи парадигми в даден момент. Все пак "ниското" ниво в колективното битие се определя от статистически значимото "количество" в него. И заради това множеството неадекватности и недомислици в горния материал са разбираеми и оправдаеми.
  Невъзможността за критично (независимо) мислене в масата от хора, ще определи Да се глътват наготово подобията на "рецептурници" , във вид на "съвети" в поучителен или сентенционен вид. Просто казано - смляна "храна", готова за конмсумация от "гладните" за нея. А целта - да се затегне чрез преповторения и презатвърждаване нечии виждания, които иначе са лишени от каквато и да е дълбочина. Автор невежа, за невежи "консуматори" - въпрос на елементарно и задължително съответствие (включително и по ниво) между Предлагането и Потребителя му. А масовостта и популярността на всичко, лесно може да се аналогизира с простото име "чалгаризация", дори и в това, дето чалга потребителите наричат "духовно"...

 2. 2.

  RaMus,както името ти така и писаниятя ти са помпозни и надути.Демонстрацията на огромното ТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНО ЕГО е само куха демонстрация,без никакво значимо опониране на гореизложеният материал,освен напомпани купешки изрази,които кой знай откъде си преписал.Изкажването ти е развращаващо за по чувствителни хора, търсещи познание и спасение.В действителност целият материал е много добър и накратко,а и по разширено би въвел всеки търсещ в материята.Това е писано от мислещ,работещ,пробуден осъзнат човек работи много добре.Ако не си в състояние да намериш и оцениш добрата страна,или да предложиш нещо по добро,поне си мълчи и търси подобни на себе.А най доброто е мълчанието.

 3. 3.

  ramys-IDIOT....

 4. 4.

  Духовното развитие е нещо ценно и истинско, което всеки човек трябва да осъзнае. То е най-красивата истиност във Вселената. Благодарение на нея човек може напълно да промени своето съзнание, да следва пътя към доброто, да разбере как трябва да се живее, да живее с увереност в бъдещето, с вяра, надежда и любов. Понякога хората не могат да повярват в някои неща, като тези; че изобщо духовността съществува и т. н. Но грешка е да се мисли така; възможността за духовно развитие наистина съществува. Ако някой не вярва, (да, знам, има и такива недоверчиви хора) трябва да повярва. Всичко е вярно и наистина смислено. Или трябва първо да видите, да се уверите, за да повярвате. И повярвайте, с мен се е случвало нещо, което показва, че ми е дадена възможност за духовно развитие. Вижте за това, като напишете: 'странни усещания по време на сън' и след това влезете в: 'странни усещания по време на сън-психотерапия

 5. 5.

  Продължение: (без да искам натиснах 'Изпрати')
  ..я онлайн'
  Вярвайте в Бог, застъпете се за него и живейте праведно !

 6. 6.

  Мнение за RaMus или там който е: честно казано, нищо не разбрах

 7. 7.

  Духовното развитие е общение с ГОСПОДА ИИСУСА ХРИСТА чрез изкупване на греха чрез НЕГОВАТА КРЪВ

 8. 8.

  Няма никакво духовно развити, като практикувам йога. дДуховното развитие се развива само чрез източника надуха.които е роден от Бога е роден от духа.

 9. 9.

  bog e velik I e samo edin

 10. 10.

  "Старайте се да поглеждате от светлата страна на живота."
  "Направете усилие да мислите позитивно."

  Tezi izrecheniq me pritesnqvat.

Подобни статии